::.Important.::

::.sudi-Sudilah Follow_^).::

Tuesday, 21 June 2011

::.Kempen : Jom Jadikan Blog Sebagai Medium Dakwah!!.::

"Dan hendaklah ada dalam kalangan kamu 1 golongan(umat) yang menyeru kepada kebajikan, menyuruh kepada makruf dan mencegah kepada munkar dan mereka inilah orang-orang yang beruntung"
[al imran : 104]

Assalamualaikum dan salam ummah buat readers yang Mr AnO kasihi sekalian..alhamdulillah, dimulakan sengan sepotong ayat al Quran dari surah al-Imran. Ayat di atas berkisarkan tentang suruhan kepada orang islam supaya mengajak kepada yang baik(makruf) dan melarang kepada yang munkar atau dengan kata mudahnya berdakwah..

waaa formal pulak Mr AnO kali nie..hehe hari nie Mr AnO nak sokong kempen yang dibuat oleh Cik Atika tentang Jom Jadikan Blog Sebagai Medium Dakwah. kalau nak join sila klik sini yer_^).





ok2, kembali kepada topik kita_^). Kalau nak bercakap atau bercerita tentang Dakwah nie memang panjang dan mungkin berpage2 nak hurainya. so sape nak Mr AnO huraikan??sila request yer..hehe[bajet ustaz pulak:p]

Kita sebagai seorang muslim Wajib meneruskan apa yang diperjuangkan oleh Baginda Rasulullah SAW iaitu menegakkan Islam apatah lagi pada zaman sekarang nie. Dakwah nie senangnya nak faham, ajak orang buat baik dan mencegah orang buat benda tak baik.. dan cara nak dakwah nie bermacam-macamlah caranya.. ceramah, forum, usrah dan banyak lagi la..dan blog juga boleh dijadikan 1 medium dakwah macam yang cik Atika and blogger lain buat nie_^)

larat lagi tak nak bace??hehe sikit je lagi...

dalam berdakwah nie, kita jangan melihat kelemahan diri kita sebagai 1 penghalang untuk kita menyampaikan usaha dakwah kita tue..ayat yang selalu Mr AnO dengar.."allaa aku pun tak baik, macam mana nak ajak orang buat baik..umm". Mulai hari nie, sape yang berfikir atau terlintas sebegini dalam hati dia, sila buang jauh2 yer sebelum Mr AnO tolong buangkan..hehe buanglah persepsi sebegini dalam diri kita.. kalau mahu difikirkan sebegitu, maka takkan ada la blog cik atika, blog Mr AnO sebabnya kami bukannya suci tanpa dosa..semua orang melakukan dosa, so same2lah kita memperingati satu sama lain..betul tak?tapi dalam masa yang sama kita perlu jugak untuk memperbaiki diri...dan tak perlu pun nak buat karangan panjang2 cam Mr AnO nie, just tulis.. "Jom solat", "Jom tutup aurat"..sudah memadai kalau kita tak mampu untuk berceloteh panjang...kan3x??_^)

Last dari Mr AnO, Mr AnO ibaratkan kita berdakwah nie seperti mencuci tangan... misalnya, tangan kanan kita kotor terkena minyak dan tangan kiri pula terkena debu. tapi apabila kita membasuh dengan air, kedua-duanya akan kembali bersih... ibaratkanlah tangan kiri itu diri kita sebagai pendakwah dan tangan kanan itu sebagai orang yg mahu kita dakwahkan, dan air itu sebagai bahan dakwah kita..apabila disatukan dengan usaha kita, maka sucilah keduanya. mudah kan??apa lagi, jom la buat!!

terima kasih dan tahniah kepada cik Atika sekali lagi sebab buat kempen macam nie.teruskan yer_^)! Mr AnO sokong...pada yang lain, Jom la join!!

p/s : entry nie untuk diri Mr AnO juga..huhu masih byk perlu diperbaiki..maaf buat karangan pulak..Assalamualaikum_^)


tag :


20 comments:

Nini Hartini said...

blog mr ano agak beratlah..lambat nk loading...

erm, menarik segmen ni. InshaAllah cuba join jugak...

Heart In A Cage
.

Mr AnOnymOUs said...

brt ek? sbb ade poll kt sblh 2 kot..
insyaAllah sye cbe dietkn blog ek:) thanks

Atika Aula said...

syukran sebab sudi join kempen ni. bagus la perumpamaan yg akhir tu. :)

Mr AnOnymOUs said...

>>Atika

terima kasih..share la klu nak:) tp maaf ek sbb lwt join

techie87 said...

salam.....

kaloloading berat nak tgok aper yg wat berat leh tgok kat sini

klik sini

nyway x sempat join kempen ni huhuhu
insya allah kalo der promote eh

tqaroslan said...

perumpaan tangan itu, mudah je kan, tapi ramai org tak terfikir..

okay..
maklumat diterima..
berita faham, roger and out.. :)

fieha said...

entry awk menarik..penuh dengan info2..teruskan bertinta ye :)

Mr AnOnymOUs said...

>>techie87
tengs my fren:)
t klu smpt join2 la yer...

Mr AnOnymOUs said...

>>TqaRoslan

hehe out je k? jom amalkan jugak...nie arhn ktua polis dunia:p
terima kasaih tqa:)

Mr AnOnymOUs said...

>>fieha

insyaAllah fieha, n terima kasih..
semua nie kehebatan Allah...

puteri ain said...

great entry . first time dgr perumpamaan pasal cuci tgn . but nice .

Mr AnOnymOUs said...

>>puteri ain

terima kasih:)

tqaroslan said...

hehe..
sape name mr. anonymous ni?
saya nak letak kat blog list. tapi pelik nau kalau letak mr. anonymous namanye.
harap boleh tahu nama kamu..

http://tqaroslan.blogspot.com/2011/06/sayakamudiamerekajom-berdakwah.html

sudah siap..kalau ada silap dan salah, mohon dibetulkan dan diberi sedikit ulasan... =)

Mr AnOnymOUs said...

>>tqaRoslan

hehe tqa nak taw nme Mr AnO ek??letak jer Mr AnOnymOUs_^)

klu nk taw nme kne klik my yahoo kt ats tue:)

fiQ'Ra said...

Salam~ jemput memeriahkan contest fiqra if sudi ;) tq


http://fiqracake.blogspot.com/2011/06/contest-saya-suka-berimaginasi.html

Mr AnOnymOUs said...

>>fiqra

Mr AnO dh tgk contest 2, insyaAllah ade msa Mr AnO join..nk cari idea dulu

shalina samsudin said...

bestnya ayat yang tangan kanan kena minyak,tangan kiri kena debu,air sebagai bahan dakwah :)

Verachman said...

jom berkempen..!!! Allah kuasa Makhluk langsung xda kuasa...!! dakwah2

Mr AnOnymOUs said...

>shalina

tima ksih..hehe mudah kn perumpamaan 2:)

Mr AnOnymOUs said...

>>Verachman

tol2!! waah smgt! alhmdulillah, ni yg pemuda perlu ada:)