::.Important.::

::.sudi-Sudilah Follow_^).::

Saturday, 22 October 2011

.::Renung kejap::.

“Pencinta dunia menangis
kerana dunia yang hilang.
Perindu akhirat menangis
kerana dunia yang datang.

Dari mata yang mengintai
setiap kemewahan yang mulus
penuh rakus, mengalirlah
air mata kecewa kegagalan.

Dari mata yang redup
merenung Hari Akhirat
yang dirasakan dekat,
mengalirkan air mata insaf mengharap..”

“Tegakkan Islam dalam diri kamu.. nescaya Islam akan tertegak
di atas bumi kamu”
As-Syahid al-Imam Hassan Al- Banna Rahimahullahu Taala.

Friday, 21 October 2011

.::Teman ketawa senang di cari, Tapi teman menangis...::.

Assalamualaikum semua... pe kabar? hopefully semakin sihat la yer...


“Orang-orang beriman (mukmin) itu sesungguhnya bersaudara. Sebab itu damaikanlah (perbaikilah hubungan) antara kedua saudaramu itu dan takutlah terhadap Allah, supaya kamu mendapat rahmat.” (QS. Al-Hujurat 49 : 10)

Mr AnO mulakan kalam kali nie dengan 1 ayat Allah tentang reality atau fitrah persaudaraan ummat islam atau lebih khusus lagi orang mukmin. berbagai kareteria atau karekter untuk menjadi seorang mukmin, tak kurangnya juga dengan apa yang terkandung dalam ayat di atas. Bila kita di tanya adakah nak kita jadi mukmin, maka semua akan angkat tangan, sebab menjadi seorang mukmin dan masuk syurga tu sudah menjadi 1 cita-cita untuk orang Islam...

Tapi persoalannya, bagaimanakah keadaan kita dengan sahabat@kawan2 sekeliling kita. sudahkah kita menyenangkan mereka? tolong mereka ketika susah? atau kita just fikirkan diri kita sahaja. Kalau korang baca dari post terdahulu, Mr AnO menggariskan bagaimana ganjaran yang diberikan oleh Allah kepada mereka yang menyempurnakan hajat sahabat mereka.

Hal ini bukanlah 1 perkara yang boleh dipandang sebelah mata kerna kehidupan kita seharian bersama sahabat handai kita.. kalau kita sudah merasakan kita baik untuk mereka, adakah kita sanggup menggadaikan masa & cita-cita kita demi menyempurnakan hajat mereka?? tepuk dada tanya hati_^).

Di peluang nie, Mr AnO nak anjurkan agar sama2 kita menjaga hubungan dengan sahabat handai, andai mereka perlukan pertolongan, berikanlah..andai mereka perlukan kewangan, bantulah... kerna kita belum tahu lagi nasib kita akan datang. semoga Allah membalas kita dengan keredhaannya di dunia dan jua akhirat. InsyaAllah...

Setakat ni dulu dari Mr AnO untuk kali nie, semoga perkongsian yang singkat nie dapat kita sama2 ambil kebaikannya dan buang jauh2 keburukannya. Salam Jumaat....

~Berkorbanlah demi sahabat, tapi jangan sampai menzalimi diri~

Tuesday, 18 October 2011

.::Hati::.

Assalamualaikum dan salam Sejahtera buat semua bloggers.. Kalam Bismillah Mr AnO mulakan untuk kali nie.. lama betul tak jumpa korang kan?huhu first n formost, Mr AnO nak mintak maaf sebab lama tak pandang laman sesawang tinta nie..bukanlah busy sangat pun tapi tak sempat nak tengok n update..maaf, insyaAllah lepas nie akan terus update.. traffic pun dah low kan:)

Setelah lama tak update nie, bila sedih jer Mr AnO akan tengok blog nie..huhu tak tahu nape, automatik kot...

Untuk kali nie, Mr AnO nak ajak saudara serta saudari kat luar sana untuk kita sama2 menghayati 1 ayat Allah dari Al Quran Al-Karim, surah

Firman Allah: Apakah kamu mengira akan masuk ke dalam syurga sedangkan kepada kamu belum datang penderitaan sebagai¬mana yang dideritai orang-orang terdahulu daripada kamu, iaitu mereka ditimpa kesengsaraan, kemelaratan dan kegoncangan, sehingga Rasul dan orang-orang yang beriman bersamanya merintih: “Bilakah datangnya pertolongan Allah?”
(Surah al-Baqarah: 214)

Mr AnO teramat yakin, tak ada apa yang kita semua inginkan selain rahmat dan redha Allah. 2 nikmat terbesar nie tak mungkin kita akan dapat selagi mana kita tak diuji dan kita tak merasai bebanan kesusahan atau kepayahan..

Jom kita renung sejenak bagaimana kehidupan Nabi Muhammad Pemimpin agung dunia..jalan hidup baginda tak pernah dibentang dengan permaidani kuning, dan tak pula dilayan dengan kenikmatan dunia. Cabaran serta Mehnah dalam berjuang semata-mata untuk memastikan Islam itu terus tegak di atas muka bumi ini.. nah! lihatlah, sehingga kini..Islam itu masih lagi mekar di dunia nie..inilah nikmat ujian...

Di saat kita diuji, jangan mudah kita melenting dan terus berburuk sangka pada Allah. sebaliknya, cubalah untuk bermuhasabah diri, kenali diri dan lihatlah ke dalam hati kita..apakah punca atau penyebab Allah turunkan ujian pada kita. Adakah untuk menguji atau menghina kita?? nauzubillah...

nape Mr AnO tetiba cakap tentang nie ek?? dah la lama tak update tetiba nak berceramah pulak kan?? tak de lah, cuma kita sebagai manusia takkan pernah dapat lari dari ujian..so Mr AnO nak ajak kita sama2 mengenali dan mengimbau kembali hati kita, kerna di situlah letakkan processor jasad kita. jika baik hati, maka baiklah selainnya. bertepatan dengan 1 hadis dari Hadis Riwayat Bukhari & Muslim:

"Ingat! sesungguhnya dalam jasad manusia ada segumpal darah, jika baik, baiklah jasad seluruhnya. Jika rosak, maka rosaklah seluruhnya. ingat! itulah hati"

semoga, muhasabah kita dapat membawa kita mengenal diri sebagai hamba dan mengenal kepada siapa kita perhambakan..._^)

maaf andai ada dari pembaca yang tak suka atau tak puas hati dengan entry nie, cuma Mr AnO nak kembali update blog seperti dulu..dan nak keep ng korang semua.. Kar Ucu, Syuda, HF dan lain lagi...

 tunggu next entry yer:)

Salam Bahagia dari Mr AnO_^)