::.Important.::

::.sudi-Sudilah Follow_^).::

Tuesday, 30 August 2011

STICKY POST ::.SILENT DAIE.::


SILA SCROLL KE BAWAH UNTUK LATEST ENTRY YER>>STICKY POST




Assalamualaikum dan salam Ramadhan buat bloggers semua...Alhamdulillah, dah hari k-9 ri nie..amacam pose? Ok tak? Hopefully segala amalan kita diterima dan diberi ganjaran sewajarnya oleh Yang Maha Esa. Alhamdulillah hari nie Mr AnO dapat 1 idea...jeng3...
POM3..tumpang lalu..Mr AnO nak buat kempen lagi boleh??hehe
Tapi kempen nie pelik sikit sebabnya takkan ada tarikh tutup walaupun tak de orang yang akan join..hehe pelik kan?kan3x??_^)..
Jom Mr AnO story panjang3..lagi kat bawah nie...yuk bace_^)
Ehem3..Kempen kali nie Mr AnO  namakan....”SILENT DAIE”..waah gabungan istilah arab & BI. Meh Mr AnO terangkan sikit pasal tajuk nie.. kita selalu sangat  dengar tentang SILENT COMEDY, SILENT SHOOTER and so on la yang sewaktu dengannya...tapi pada kali nie Mr AnO nak bawak  1 kelainan..kalau SILENT COMEDY, kita melawak tanpa kita cakap..SILENT DAIE, kita berdakwah tanpa perlu kita bercakap @ menulis @ bersyarah panjang.. Pendekatan yang Mr AnO nak ajak korang semua join nie, Kita menggunakan poster @ gambar yang mempunyai idea2 atau bahan2 yang boleh memberi kebaikan kepada umum, dah harap maklum..hendaklah yang BAIK2 saja.. DAIE di sini merujuk kepada kita @ tuan blog..maksud DAIE nie adalah pendakwah...[sila besarkan maksud skop pendakwah yer_^)]
Haa sudah faham? Tak faham..cari kaunter pertanyaan dan tanya..hehe
Persoalan yang mahu Mr AnO lontarkan semula...adakah cukup rukun Dakwah dengan hanya buat kempen2 camnie???haa agak2 pe jawapan korang?.. Meh Mr AnO share sikit.....setakat yang Mr AnO pelajari dan fahami, RUKUN DAKWAH itu ada 4perkara. DAIE(Pendakwah), MAD’U(Orang yang didakwah), MAUDHU’(Bahan Dakwah) dan USLUB(Pendekatan). Jom kita comparekan dengan KEMPEN@SEGMEN islamiah..
DAIE = Bloggers
MAD’U = Visitors
MAUDHU’ = Entry yang mengajak@menyeru kepada kebaikan
USLUB = Blog

Ini yang Mr AnO dapat ringkaskan menurut fahaman Mr AnO...Mr AnO mohon perlindungan daripada Allah sekiranya ringkasan nie tak tepat dan bukan bermaksud Mr AnO mempermudahkan Dakwah itu sendiri, tapi Mr AnO cuba untuk menvariasikan cara dakwah pada zaman serba moden nie....

So, hopefully korang dah maklum & faham tentang apa yang Mr AnO nak bawakan...Kalaulah korang tak de idea untuk buat entry panjang2, carilah bahan2 ilmiah seperti gambar @ poster serta letakkan sedikit kata2 peransang, lekatkan di post blog dan publishkan, dengan niat ada orang yang akan membacanya...mudahkan??_^) dan letaklah tajuk entry tue...”SILENT DAIE”

Ok, nie Mr AnO tunjukkan contohnye ek..._^)

 JOM TINGKATKAN PEMBACAAN AL QURAN DI BULAN MULIA NI_^)

haa cam tue jer..and letakkan tajuk SILENT DAIE...

semoga usaha kta yang kecil nie dipandang oleh Allah sebagai satu bukti bahwa kita mahu islam itu tertegak, insyaAllah...
"Dan hendaklah ada di kalangan kamu segolongan umat yang menyeru kepada kebajikan, menyuruh kepada makruf dan mencegah dari yang mungkar, merekalah orang-orang beriman" [Al-Imran : 104]

Ya Allah, terima kasih kerana telah melontarkan idea ke dalam hati ini untuk dipraktikkan untuk kebaikan ramai, semoga ini 1 kebaikan tapi bukanlah 1 istidraj buatku..amiin...
p/s:pada yg nak join, silakanlah tinggalkan komen beserta link yer..._^)

Assalamualaikum...salam Ramadhan_^)

::.Selamat Hawi Waye_^).::

Assalamualaikum dan salam Syawal_^). Alhamdulillah masih diberi segala macam nikmat untuk terus menumpang di atas bumi ini..

Hari nie dah masuk 1 Syawal kan??cepat betul masa berjalan...walaupun masa takde kaki... pejam celik dah habis 29 hari kita berpuasa...huhu Semoga kita semua diberi kekuatan serta keizinan oleh Allah untuk kita bertemu lagi dengan bulan yang penuh barakah, Ramadhan. Semoga ramadhan kali nie memberi perubahan pada diri kita, tak 100%, 1% pun dah memadai, tapi kita mesti nak banyak kn??hehe dan semoga segala amalan kita dipandang oleh Allah...insyaAllah..

Korang nampak blog dah berubah kan??header pun dah berubah..hehe selama 4bulan buat blog, nie kali ke-3 dah tukar template, and design nie sempena aidilfitri buat tahun nie.... dah2, malas nak cakap panjang2...

Selamat Hari Raya Aidilfitri 1432Hijrah@2011 masihi

Maaf zahir dan batin sepanjang berblog nie, ada yang tersalah bahasa, tercopy tapi xletak backlink, buat entry sampai orang lalai dan sebagianyalah... mohon beribu kemaafan dan minta halal semua nya... sape nak bagi duit raya kat Mr AnO??_^)

Isilah aidilfitri dengan perkara berfaedah dan bermanfaat..gunakanlah peluang yang ada untuk merapatkan hubungan silaturrahim dan ukhwah sesama keluarga dan sahabat handai..

"TAQOBBALLAHU MINNA WA MINKUM SALIHAL A'MAAL"


Sunday, 28 August 2011

::.Awak laki ke perempuan??Jom TEST!.::

Assalamualaikum...pe kabar bloggers semua, maaf la dah bersawang blog nie, 2 3 hari tak update..hehe sibuk raya? eyh, tak de lah..mana ade..sikit2 jer..hehe
Alhamdulillah hari ni dah genap 28 ramadhan..masih lagi berbaki, jangan sibuk nak beraya sampai hari2 terakhir kita bersama ramadhan terabai..pesanan untuk diri sendiri dan semua...

hmm...actually hari semalam, rasa tension yang amat tapi tak tahu sebab pe.so jom kita layan teori yang entah dari mana tetiba ada dalam simpanan hard disk Mr AnO...

PERBEZAAN OTAK LELAKI NGAN OTAK PEREMPUAN

Terdapat pelbagai cara untuk menguji keunikan tubuh badan kita, diantara
keunikan itu sudah tentulah otak manusia.. dibawah ini ada ujian yang
menarik untuk dicuba bersama.....jeng3...suspen tak?


Ini adalah ujian masa yang ringkas, cuma lakukan dan jangan cuba menipu
diri anda sendiri yer_^)


Kira jumlah huruf F's dalam perenggan dibawah dalam masa 15 saat: [jangan baca 2x taw..jujur2:)]


FINISHED FILES ARE THE
RESULT OF YEARS OF SCIENTIFIC
STUDY COMBINED WITH THE
EXPERIENCE OF YEARS


dah selesai?
Scroll kebawah hanya apabila anda telah selesai mengira!






































OK?


berapa banyak?


tiga? (anda tentunya seorang lelaki!!!)


baca sekali lagi!


FINISHED FILES ARE THE
RESULT OF YEARS OF SCIENTIFIC
STUDY COMBINED WITH THE
EXPERIENCE OF YEARS



Salah, sebenarnya terdapat 6, kira semula..

Sebab berlakunya perkara tersebut diterangkan dibawah
ini...


otak LELAKI tidak memproses perkataan "OF".

Keajaiban kejadian atau silap mata?[ke teori nie memang salah??hehe]

Sesiapa yang dapat megira kesemua 6 F's pada permulaan
ujian memiliki otak
PEREMPUAN

Cuba la dengan kawan2 anda untuk meguji setakat mana
kebenaran perkara
ini.."


dah try?..korang pastikan yang korang adalah pembaca lelaki kalau kira dapat 3!kalau  lebih,korang krna jumpa doktor r,check balik jantina_^) guraw2 jer..



okeh, setakat nie dulu entry yang entah pape untuk kali..entry lepas tension la kot...pada yang dah pernah baca, diam2 je taw..buat2 la macam tak penah baca lagi...hehe


salam akhir ramadhan dan Selamat menyambut Syawal_^).


p/s : entry nie cuma suka2 nak release tension, maaf sebab mungkin tak mengandungi bahan ilmiah dan entry nie agak santai...kalau teori nie salah pun, kita dah tahu jantina kita kan...hehe


"Setiap dari jasad dan roh manusia akan merasai nikmat tekanan, dan setiap dari kita ada cara tersendiri untuk kita melepaskan tekanan tersebut tapi ingatlah, cara terbaik untuk kita tenangkan hati adalah dengan mengingati Allah"~Mr AnO_^)


Sunday, 21 August 2011

::.SILENT DAIE : LAILATUL QADR.::

creat from nothing : sebarkan_^)

Semoga Ramadhan kali ni menemukan kita kepada malam yang lebih baik dari 1000 bulan dan malam di mana Al-Quran diturunkan...Amiin...


Friday, 19 August 2011

::.Just Another artWork : Doodle ke nie????.::

Assalamualaikum semua.. hari ke-19 puasa? cepat je kan masa berlalu...pejam celik pejam celik dah hampir genap sebulan kita berpuasa. Betul lah firman Allah dalam Al-Quran Karim yang mengatakan "Demi masa. seseungguhnya manusia itu dalam kerugian..."[al-asr : 1-2]
Sungguh rugi kalau masa sebulan yang kita dapat nie kita tak manfaatkan sepenuhnya, jika sama saja kita dalam bulan ramadhan dengan bulan2 yang lain, rasanya tarbiyyah atau kenikmatan ramadhan itu masih belum kita kecapi.. tapi itu tak bermakna kita sudah putus segala nikmat dariNYA, masa masih berbaki, pintu taubat masih terbentang, suara azan masih berkumandang, matahari masih bergerak atas paksinya..masih sempat untuk kita menjadi lebih baik dari semalam.. semuanya bergantung pada diri kita, kita yang memilih untuk menjadi yang terbaik atau sebaliknya. kita yang memilih untuk mendapat sijil Taqwa ramadhan atau sebaliknya..sebesar manapun dosa kita, ingatlah...pengampunan Allah itu besar dari segalanya, it's all about MIND~

sekian jer tazkirah jumaat_^).

eh dah habis ke? awat sat sangat...awat sat sangat????[skrip anwar hadi]

belum lagi...back to topic!

Korang mesti sedar kan, sekarang nie dah ramai orang yang minat nak men'doodle' nie.. kli sini doodle, klik sana doodle, klik sinu doodle, tak klik lagi pun dah ada doodle... tapi Mr AnO bangga betul dengan orang malaysia, especially korang yang ada bakat and ada semangat nak belajar...at least, from blogging we can get some more extra knowledge, right?

[ehem2,  panjang dah kot bersyarah]

haa...sebenarnya Mr AnO pun ada dapat doodle, al maklum la...lepas je dapat doodle dari cik sakura hari 2..terus tercabar nak men'doodle' nie....TAPI!!!!


yang nie dalam gif image pulak...hehe ade ke doodle gerak2...

open image in new tab kalau tak gerak yer...

TAPI?? nie doodle ke??hehe Mr AnO pun tak tahu, korang tolong bagitahu jap_^)

K Assalamualaikum...

Thursday, 18 August 2011

::.Nostalgia lagu Raya dan Anda.::

Assalamualaikum dan salam Ramadhan...hari nie dah hari k-18 puasa..semoga amalan kita diterima..insyaAllah...
hari nie Mr AnO nak join 1 contest yang dijemput oleh abah Khalisha. sila klik sini untuk tahu lebih lanjut_^)


Lagu yang Mr AnO paling suka dan takkan mis setiap tahun, ialah lagu yang didendangkan oleh Ellina & Annuar..tajuknya Suasana Di Hari Raya_^)

why??

firstly sebab lagu nie seriusly dengar boleh buat oleh gembira..betol tak? kita berhari raya sebab nak sambut kegembiraan @ kerayaan selepas kita menjalankan ibadat puasa selama sebulan, kira lagu nie memang kena la...hehe  Lagu nie buatkan Mr AnO hepy dan rasa macam nak menari jer bila dengar lagu nie_^)

And lagu nie syok bila nyanyi ramai2 dapat hadirkan mood syawal..hehe tapi jangan nyanyi sekarang yer, lambat lagi nak raya_^)

ok sekian saje...."abah, nak duit raye!!hehe" jom layan jap...



Anuar:
Berlalulah sudah Ramadhan
Sebulan berpuasa
Tiba Syawal kita rayakan
Dengan rasa gembira
Anak muda di rantauan
Semuanya pulang ke desa
Ibu dan ayah keriangan
Bersyukur tak terkira

Elina:
Bertukar senyuman dan salam
Ziarah-menziarahi
Tutur dan kata yang sopan
Saling memaafi
Suasana Hari Raya
Walau di mana pun jua
Memberikan ketenangan
Dan mententeramkan jiwa 

Anuar:
Kuih dan muih
Beranika macam
Makanlah jangan
Hanya dipandang...
Elina:
Ketupat rendang
Sila nikmati kawan
Penat memasak
Malam ke pagi

Anuar:
Wajik dan dodol
Jangan lupakan
Peninggalan nenek
Zaman berzaman...
Elina:
Asyik bersembang
Pakcik dan makcik
Hai, duit raya
Lupa nak diberi

Anuar & Elina:
Berlalulah sudah Ramadan
Sebulan berpuasa
Tiba Syawal kita rayakan
Dengan rasa gembira
Anak muda di rantauan
Semuanya pulang ke desa
Ibu dan ayah keriangan
Bersyukur tak terkira

Assalamualaikum....

Wednesday, 17 August 2011

::.Segmen: Memori Ramadhan by Sakura.::


Assalamualaikum Dan salam Ramadhan. Alhamdulillah, pejam celik pejam celik dah hari yang k-17 kita puasa..lagi berapa hari je lagi dah nak habis..tapi diri nie masih lagi terkial-kial..dengan ibadatnya, puasanya dan macam-macam lagi lah..semoga amalan kita semua di terima oleh Allah dan diberi ganjaran olehNYA..amiin_^)

Ehem2..setelah seminggu berfikir dan mengenang kisah silam, at last Mr AnO nak join segmen yang kawan lama Mr AnO anjurkan nie...klik sini untuk more info_^)
Selalunya, memory ramadhan kebanyakan orang..bila diorang puasa, mesti parents akan bagi duit o something yang best la tapi Mr AnO tak  dapat merasai semua tue..huhu tapi Mr AnO nie pelik sikit..nak tahu kenape?? Haa jom bace!!



Dulu masa kecik2 dulu, Mr Ano tak ingat lah waktu darjah berape...mak ayah suruh puasa, so Mr AnO pun puasa la..kalau tak puasa pun nak makan apa sebab mak masak lewat..huhu  so oleh kerana terlalu penat berpuasa, Mr AnO akan tunggu di depan TV setiap kali pengumuman waktu berbuka dan imsak. Tak kisah lah, kat TV9 @ TV3.. korang tahu tak, sebab tiap2 hari tengok, sampai boleh hafal nama2 tempat yang tak pernah dengar pun..tambah2 yang kat sabah and sarawak..hehe ok what, tengok rancangan berbuka pun boleh tambah pengetahuan_^)...

Lepas tengok rancangan tue, terus akan pergi tengok jam...alaaa tak masuk lagi, nak makan takut kena marah. So tunggu la lagi sampai orang azan maghrib..huhu
Tapi, sekarang dah besar..tak tengok dah rancangan waktu berbuka and waktu imsak tue..hehe dah ada jam and henset, dah boleh taw pukul brapa masuk_^)...
Tak best pun kan??hehe nie je la memory ramadhan time kecik2 dulu...tak de yang best pun...tapi hairan jugak, kenape lar rancangan waktu berbuka and imsak 2 asyik pasang lagu yang sma jer, dah la sayu2 jer...hehe cuba tukar2, baru best orang nak tengok_^)
Ok lah, jumpa lagi...selamat berpuasa dan beribat semua....

Haa dah masuk asar,jom solat! jap lg pukul 4.55pm ada rancangan berbuka dan imsak, jom tengok!!!!


::.Nuzul Al Quran.::

NUZUL AL-QURAN  

Sejarah al-Quran: Antara  peristiwa agung dalam sejarah umat Islam di bulan Ramadan ialah turunnya kitab suci al-Quran atau disebut Nuzul al-Quran. Ia dirakamkan dalam al-Quran, melalui firman Allah yang bermaksud: “Ramadan yang padanya diturunkan al-Quran, menjadi petunjuk bagi sekelian manusia, dan menjadi keterangan yang menjelaskan petunjuk dan menjelaskan perbezaan antara yang benar dan yang salah.” (Surah al-Baqarah, ayat 185) 
Peristiwa Nuzul al-Quran berlaku pada malam Jumaat, 17 Ramadan, di Gua Hira’ tahun ke-41 daripada keputeraan Nabi Muhammad saw.

Al-Quran merupakan mukjizat yang paling besar yang dikurniakan kepada Nabi saw. Kita hendaklah beriman dan mempercayai isi kandungan al-Quran. Beriman dengan al-Quran merupakan salah satu dalam Rukun Iman.

Erti Nuzul al-Quran: ‘Nuzul’ bererti turun atau berpindah, iaitu berpindah dari tempat sebelah atas ke tempat di sebelah bawah.‘Al-Quran’ pula bermaksud bacaan atau himpunan. Ia dikatakan sebagai bacaan kerana al-Quran itu untuk dibaca oleh manusia. Ia juga dikatakan himpunan kerana dalam al-Quran itu terhimpun ayat-ayat yang menjelaskan pelbagai perkara yang meliputi soal tauhid, ibadat, jinayat, muamalat, munakahat dan sebagainya.

                                                            Nama-Nama Lain

Selain disebut al-Quran, ia  juga disebut al-Kitab, al-Furqan, An-Nur, al-Zikr dan lain-lain. Proses Penurunan al-Quran: Al-Quran diturunkan beransur-ansur dalam masa 23 tahun.13 tahun di Makkah dan 10 tahun di Madinah. Kehebatan al-Quran:

1.
         Allah berfirman yang bermaksud: “Katakanlah wahai Muhammad, sesungguhnya jika sekalian manusia dan jin berhimpun dengan tujuan hendak membuat dan mendatangkan sebanding dengan al-Quran ini, mereka tidak akan dapat membuat dan mendatangkan sebanding dengannya walaupun mereka bantu-membantu sesama sendiri.” (Surah al-Israa’, ayat 88)

2.
         Orang yang membaca, menghafaz dan melihat sambil memikirkan keajaiban yang ada pada susunannya diberikan pahala.

3.
         Al-Quran sumber hidayah bagi kebahagiaan hidup manusia di dunia dan di akhirat.

4.
         Tidak sesiapa pun sama ada di kalangan manusia atau jin yang mampu mencipta  ayat yang menyerupai al-Quran. Firman Allah yang bermaksud: “ dan jika kamu merasa ragu-ragu dengan apa yang Kami turunkan kepada hamba Kami, bawalah satu surah yang seumpamanya, ajaklah saksi-saksi (penolong-penolong) kamu, selain Allah, sekiranya kamu (di kalangan) orang yang benar.”(al-Baqarah, ayat 23).

5.
         Al-Quran merupakan mukjizat tertinggi dan teristimewa yang hanya dikurniakan kepada Nabi saw.

6.
         Manusia belum mampu menyelami dan menerokai rahsia al-Quran secara menyeluruh sehingga hari ini. Ini bererti sifat kehebatan, kesaktian, keagungan dan keunggulan al-Quran secara tersendiri dengan pengertiannya yang amat luas dan mendalam  kekal terpelihara hingga kiamat.

7.
         Al-Quran sebagai petunjuk jalan kebenaran. Membawa manusia daripada kegelapan kepada cahaya yang terang. Allah berfirman yang bermaksud: “Inilah Kitab yang tiada keraguan padanya, menjadi petunjuk kepada orang yang bertakwa.” (al-Baqarah, ayat 2)2

8.
        
Membaca al-Quran mendapat ganjaran pahala dan syafaat daripada Allah. Rasulullah saw bersabda dengan maksud: ‘Bacalah al-Quran, sesungguhnya ia akan datang pada hari kiamat sebagai syafaat kepada pembacanya.”


  Tuntutan al-Quran


Sesungguhnya al-Quran mempunyai tiga hak yang wajib ke atas umat Islam untuk menunaikannya. 
  1. Hak untuk membaca dan bertilawah kepadanya.
  2. Hak untuk bertakbir atau memahami makna dan menjiwai kehidupan.
  3. Hak untuk beramal dengan seluruh isi kandungannya.
   Peringatan

  1. Al-Quran untuk dibaca buka dijadikan perhiasan.
  2. Al-Quran tidak menjadi syifa’ (ubat) bagi orang yang ingkar dan zalim.
  3. Al-Quran menjadi petunjuk kepada orang-orang yang bertakwa.
  4. Hati yang keras boleh dilembutkan dengan hidayah al-Quran dengan keizinan Allah.
  5. Pesan Nabi saw: Aku tinggalkan dua perkara yang jika kamu berpegang kepada kedua-duannya, nescaya kamu tidak akan sesat selama-lamanya, iaitu Kitab Allah (al-Quran) dan Sunnahku (al-Hadis).


Dr. Abdul Rahman Abdullah
Atase Pendidikan,
MSD Washington DC.
Ramadan 1430 September 2009
  



Monday, 15 August 2011

::.Chong Wei terpaksa Akur.::

Assalamualaikum...

14/08/2011

Kejohanan Akhir badminton dunia sudah pun melabuhkan tirainya dengan menyaksikan penguasaan negara China. 

Antara perlawanan yang paling mendapat tumpuan ialah antara Individu no 1 dan 2 dunia iaitu Lee Chong Wei dan Lin Dan.. Pada set pertama perlawanan menyaksikan kedua-dua pemain tidak mahu mengaku kalah dan walaubagaimanapun set pertama dimenangi oleh Lee Chong Wei [22-20]

Pada set kedua,berlangsung dengan sengit sekali apabila kedua-dua pemain saling mendahului mata. Namun Chong Wei seakan hilang fokus apabila membiarkan Lin Dan mendahului 17-10. Akhirnya set kedua menjadi milik Lin Dan apabila menang 21-14.

Mereka  bermian di set ketiga untuk menentukan siapa juara. Set ketiga berlangsung dengan kedua-dua pemain bermain berhati-hati namun tetap mendebarkan apabila kedua-dua pemain tidak mahu mengaku kalah.
Akhirnya kejuaraan sah menjadi milik Lin Dan apabila menang 23-21 di set ketiga.

Kekalahan ini telah meleburkan hasrat jaguh badminton negara kita untuk merangkul kejuaraan Dunia buat kali pertama. Walaubagaimana pun, kita harus berbangga dengan pencapaian Dato CW kerana hingga ke saat akhir beliau masih tak mahu tunduk kepada Lin Dan, Cuma bukan NASIB beliau untuk kali ni...

SEMOGA TERUS MAJU Persatuan Badminton Malaysia_^)



Sunday, 14 August 2011

::.Pertemuan 2 Gergasi Badminton Dunia.::

14/08/2011

pak cik google bagi_^)

Kejohanan Badminton Dunia kini sudah memasuki hari yang terakhir kejohanan. Sepanjang kejohanan, banyak upset yang dilakukan oleh pemain bukan pilihan, seperti pemain Singapura yang telah mengalahkan jaguh Indonesia iaitu Taufiq Hidayat pada pusingan kedua lagi...

Dan seperti yang diramalkan, pertemuan individu lelaki akan menemukan 2 pemain sensasi masa kini, no 1 dan no 2 dunia..iaitu Dato Lee Chong Wei dan Lin Dan. Perjalanan Chong Wei nampak mudah apabila beliau mengalahkan Chen Jin dalam perlawanan Separuh Akhir semalam... Lin Dan pula mendapat tentangan hebat dari Peter Hoeg Gade, jaguh Eropah, sebelum Lin Dan dapat menundukkannya dalam 3 set yang penuh dengan aksi-aksi menarik.

Perlawanan antara Lin Dan dan Peter Hoeg Gade seakan-akan tidak dipercayai oleh peminat setia Jaguh China itu kerana dia mendapat tentangan hebat dari Jaguh Eropah. Walaupun umurnya sudah mencecah 35 tahun, tapi Peter dapat mengajak Lin Dan untuk berhempas pulas sebelum mengalahkannya.

Perlawanan akhir antara Jaguh Malaysia dan China itu dijangka akan berlangsung seawal jam 8 malam waktu tempatan. Perlawanan kedua untuk peringkat akhir ini.

hehe nampak macam berita tak?? agak2 Mr AnO boleh jadi penulis Metro  k harakah k?hehe berangan la pulak...

So, sama2lah kita berharap agar permainan CW berada pada tahapnya sebagai pemain no 1 Dunia sekaligus mendapatkan kejuaraan yang belum penah dia kecapi...

p/s : perlawanan CW & LD dalam lepas magrib, jangan kita lupa kita berada dalam bulan ramadhan...jgn sampai menyokong badminton, ibadat tergadai..tgk yg ulangan dah la_^)

selamat berpuasa untuk hari k-14_^)

Saturday, 13 August 2011

::.Giveaway [sitiatikah.com] Bulan Ramadhan.::

Assalamualaikum...Salam Ramadhan!

My first time nak join gaveaway..hopefully ade rezeki_^)

Giveaway [sitiatikah.com] Bulan Ramadhan

giveawaynya : 
RM 260
Domain + Hosting
Topup RM 20
Kad Raya
Keychain Singapore
Keychain Sarawak
1 CD Trust Port Total Protection edition 2011

best kan??
untuk keterangan lanjut klik sini
kalau nak join pulak klink sini

senang je kan??hehe and tarikh tutup GA nie pada 20/8/2011...
and pemenangnya ditentukan oleh random.org

siap!!


and nie senarai org yang murah hati jadi sponsor_^)
1. Denaihati.com
2. Farah Yong Fauzi
3. Sunahsukasakura.com
4. Nyamuk Terbang
5. Hamba Allah
6. Fauzi Nor
7. Tieka Ika 
8. Salim Harmanain 
9. Cik Kuntum 
10. Datin Tyka

semoga bertuah.hehe

selamat berpuasa buat semua, semoga amalan kita diterima hendaknya_^)

Friday, 12 August 2011

::.Award from AZYLA@CA_^).::


Assalamualaikun dan salam Ramadhan. Alhamdulillah, dah hari ke behape kita pose?? 12 dah kan... sekarang nie mesti dah ramai duk sibuk-sibuk tentang baju raya and pelbagai lagi la tentang raya kan?? Tak pe, tak pe..tak salah pun nak sibuk2 tentang raya sebab itu kegembiraan yang Allah kurniakan kepada hambanya yang berpuasa tapi kesibukkan kita nak beraya jangan mengatasi  kesibukkan kita untuk beribadat padaNYA di bulan yang mulia nie... Ambillah barakah Ramadhan sementara masih ada..._^)
Sekian saja taskirah dari Mr AnO_^)

Back to topic yang nak cakap..hari nie memang hari BW yang paling hangat di pasaran..hehe pastu ramai jugak follow blog orang. Hopefully, boley terus follow korang semua...and yang specialnya, Mr AnO follow si CA nie..and dia bagi award..._^)wewewe~



Haa comel tak banner CA nie?? Memang kretif la CA nie, tengok dia punya blog cukup la.. kemas and tersusun_^). And paling Mr AnO tak puas hati sekali tentang header dia tue...gerak2 lagi... betul2 jeles..hehe
So, Jom la kita meramaikan kawan2 alam maya di blog nie...and ziarah menziarahi tu kan amalan Mulia...

Untk CA, teruskan berblog yer_^) thankz......
Lastly, selamat berbuka and selamat beribadat padaNYA, semoga puasa dan amalan kita diterima_^)

CA punya link[TERJAH JOM] : http://pabilajejarikumulaberbicara.blogspot.com

Thursday, 11 August 2011

::.Doodle from Cik SnowSakura_^).::


Assalamualaikum...Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Pengasih, entry kali nie dimulakan dengan ucapan Bismillah dan syukur ke hadrat ilahi kerna masih lagi diberi nikmat buat diri kita, wlaupun tak lekang dari buat kesalahan tapi masih lagi dikurniakan pelbagai kesenangan...

"ajar aku buat doodle weyh.."


korang tahu tak hasil dari ayat kat atas 2?? haa terus cik SakuraSalji(SnowSakura) nie buat doodle untuk Mr AnO..wewwewe~ best giler lar ada kwn camnie...[hehe kalau mintak hanset tah2 dia bagi jugak:p]

cantik kan doodle kat atas 2??kreatif sungguh la bloggers Malaysia sekarang nie...buat bulat kecik bulat besor,kotak kecik kotak besor...terus jadi gambar animasi..hehe cakap macam senang je kan(=
Mr AnO memang la sangat2 suka dalam animation nie, tapi malas nak buat..hehe sebabnya software kena beli, tak ade yang crack punya..huhu korang tahu tak, Paint Sai tool???haa sape nak tolong belikan??hehe kalu pakai tue, memang sure jadi animator la..:p hopefully, nanti dapat la software 2 yang crack punya...

tengss SnowSakura... sebenarnya, kami dah kenal lama bcoz 1 sekolah lagi...nie haa header and link blog dia, jom kita sama2 up traffic blog dia & kebetulan sekarang dia tengah buat segmen, bagi sesapa yang free, yuk kita join...


Selamat berpuasa untuk hari k 11..semoga hari nie dan hari mendatang lebih baik dan semoga amalan kita diterima...Amiin...


Thursday, 4 August 2011

::.Jom Kenal_^).::


KENAPA kita wajib PUASA?


“ Wahai orang-orang yang beriman ! Kamu diwajibkan berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang yang dahulu daripada kamu, supaya kamu bertakwa ” [Al-Baqarah : 183]


"diriwayatkan oleh Ibnu Umar r.a. Dari Nabi Muhammad s.a.w. bahawa beliau menyebut-nyebut tentang bulan Ramadan sambil mengangkat kedua tangannya dan bersabda: Janganlah engkau memulai puasa sebelum engkau melihat hilal awal bulan Ramadan dan janganlah berhenti puasa sebelum engkau melihat hilal awal bulan Syawal. Apabila tertutup awan, maka hitunglah (30 hari)" [Bukhari & Muslim]


Ada apa dalam Bulan RAMADHAN?  

“ (Masa yang diwajibkan kamu berpuasa itu ialah) bulan Ramadan yang padanya diturunkan al-Quran, menjadi petunjuk bagi sekalian manusia, dan menjadi keterangan-keterangan yang menjelaskan petunjuk dan (menjelaskan) perbezaan antara yang benar dengan yang salah...” [Al_Baqarah : 185]


"Sesungguhnya bulan ini (Ramadan) datang kepada kamu, dalamnya ada satu
malam. Amal ibadah yang dilakukan pada malam itu lebih baik dan lebih besar
ganjarannya daripada amalan selama seribu bulan. Sesiapa yang kehilangan malam
itu, sesungguhnya dia kehilangan semua kebaikan. Dan tidak akan kehilangan semua
perkara itu, kecuali orang yang diharamkan (tidak mendapat petunjuk) daripada
Allah.'' (Riwayat Ibnu Majah)


Dah tu..apa kita DAPAT? 

“Setiap amalan anak Adam itu digandakan pahalanya; satu kebaikan diberikan pahala antara 10 hingga 700 kali ganda. Allah berfirman: kecuali puasa. Sesungguhnya puasa itu untuk-Ku. Aku akan memberi balasan puasa itu. Dia (anak Adam) mengetepikan syahwatnya dan meninggalkan makanannya kerana-Ku. Untuk orang yang berpuasa itu dua kegembiraan: kegembiraan ketika dia berbuka dan kegembiraan ketika dia bertemu Tuhannya. Dan sesungguhnya bau mulut orang yang berpuasa itu lebih wangi di sisi Allah daripada haruman kasturi. Puasa itu perisai. Pada hari salah seorang daripada kamu berpuasa, maka janganlah dia mengeluarkan kata-kata yang buruk dan membuat fitnah. Jika dia dicela oleh seseorang atau diperangi, maka hendaklah dia berkata: sesungguhnya aku orang yang berpuasa!” [Bukhari & Muslim]


“Barangsiapa yang berpuasa pada bulan Ramadhan dengan penuh keimanan dan rasa harap, maka akan diampunilah dosa-dosanya yang telah lalu” [Bukhari & Muslim]


Assalamualaikum..semoga entry ringkas ini dapat memberi kefahaman buat kita semua..kalaulah ramadhan ini yang terakhir.........tepuk dada tanya iman... wassalam dr Mr AnO_^) 

p/s : betul k tjuk entry 2 dgn entry??hehe spe nak bg tjuk yg tepat..silalah:p