::.Important.::

::.sudi-Sudilah Follow_^).::

Tuesday, 30 August 2011

STICKY POST ::.SILENT DAIE.::


SILA SCROLL KE BAWAH UNTUK LATEST ENTRY YER>>STICKY POST




Assalamualaikum dan salam Ramadhan buat bloggers semua...Alhamdulillah, dah hari k-9 ri nie..amacam pose? Ok tak? Hopefully segala amalan kita diterima dan diberi ganjaran sewajarnya oleh Yang Maha Esa. Alhamdulillah hari nie Mr AnO dapat 1 idea...jeng3...
POM3..tumpang lalu..Mr AnO nak buat kempen lagi boleh??hehe
Tapi kempen nie pelik sikit sebabnya takkan ada tarikh tutup walaupun tak de orang yang akan join..hehe pelik kan?kan3x??_^)..
Jom Mr AnO story panjang3..lagi kat bawah nie...yuk bace_^)
Ehem3..Kempen kali nie Mr AnO  namakan....”SILENT DAIE”..waah gabungan istilah arab & BI. Meh Mr AnO terangkan sikit pasal tajuk nie.. kita selalu sangat  dengar tentang SILENT COMEDY, SILENT SHOOTER and so on la yang sewaktu dengannya...tapi pada kali nie Mr AnO nak bawak  1 kelainan..kalau SILENT COMEDY, kita melawak tanpa kita cakap..SILENT DAIE, kita berdakwah tanpa perlu kita bercakap @ menulis @ bersyarah panjang.. Pendekatan yang Mr AnO nak ajak korang semua join nie, Kita menggunakan poster @ gambar yang mempunyai idea2 atau bahan2 yang boleh memberi kebaikan kepada umum, dah harap maklum..hendaklah yang BAIK2 saja.. DAIE di sini merujuk kepada kita @ tuan blog..maksud DAIE nie adalah pendakwah...[sila besarkan maksud skop pendakwah yer_^)]
Haa sudah faham? Tak faham..cari kaunter pertanyaan dan tanya..hehe
Persoalan yang mahu Mr AnO lontarkan semula...adakah cukup rukun Dakwah dengan hanya buat kempen2 camnie???haa agak2 pe jawapan korang?.. Meh Mr AnO share sikit.....setakat yang Mr AnO pelajari dan fahami, RUKUN DAKWAH itu ada 4perkara. DAIE(Pendakwah), MAD’U(Orang yang didakwah), MAUDHU’(Bahan Dakwah) dan USLUB(Pendekatan). Jom kita comparekan dengan KEMPEN@SEGMEN islamiah..
DAIE = Bloggers
MAD’U = Visitors
MAUDHU’ = Entry yang mengajak@menyeru kepada kebaikan
USLUB = Blog

Ini yang Mr AnO dapat ringkaskan menurut fahaman Mr AnO...Mr AnO mohon perlindungan daripada Allah sekiranya ringkasan nie tak tepat dan bukan bermaksud Mr AnO mempermudahkan Dakwah itu sendiri, tapi Mr AnO cuba untuk menvariasikan cara dakwah pada zaman serba moden nie....

So, hopefully korang dah maklum & faham tentang apa yang Mr AnO nak bawakan...Kalaulah korang tak de idea untuk buat entry panjang2, carilah bahan2 ilmiah seperti gambar @ poster serta letakkan sedikit kata2 peransang, lekatkan di post blog dan publishkan, dengan niat ada orang yang akan membacanya...mudahkan??_^) dan letaklah tajuk entry tue...”SILENT DAIE”

Ok, nie Mr AnO tunjukkan contohnye ek..._^)

 JOM TINGKATKAN PEMBACAAN AL QURAN DI BULAN MULIA NI_^)

haa cam tue jer..and letakkan tajuk SILENT DAIE...

semoga usaha kta yang kecil nie dipandang oleh Allah sebagai satu bukti bahwa kita mahu islam itu tertegak, insyaAllah...
"Dan hendaklah ada di kalangan kamu segolongan umat yang menyeru kepada kebajikan, menyuruh kepada makruf dan mencegah dari yang mungkar, merekalah orang-orang beriman" [Al-Imran : 104]

Ya Allah, terima kasih kerana telah melontarkan idea ke dalam hati ini untuk dipraktikkan untuk kebaikan ramai, semoga ini 1 kebaikan tapi bukanlah 1 istidraj buatku..amiin...
p/s:pada yg nak join, silakanlah tinggalkan komen beserta link yer..._^)

Assalamualaikum...salam Ramadhan_^)

32 comments:

mira said...

Maknanya kta boleh buad entry yg islamik atau berilmiah ke?
InsyaAllah, nnti sya join. segmen yg sgt bermanfaat utk semua.

fieha said...

alhamdulillah..bagus la idea awk..len dri yg len..Insya Allah nnti nak join juga..Insya Allah :)

Wan Pai said...

Sokong!! :)

Picture boleh jadi medium dakwah yang sangat baik..

Mr AnOnymOUs said...

>>mira
betul3x...2 lar objektifnyer

Mr AnOnymOUs said...

>>fieha

gambar@poster 2 xyah buat sndri pun xpe..google jer jnji gmmbr 2 de motif yg tsendri:)

Mr AnOnymOUs said...

>>WP
hehe smgt nmpk...:)

Nur_Riang said...

InsyaAllah akan join..tp simple2 je n3..bdk jnis xkreatif nie..hehe..xkesah apa2 topik yek?a

sis Izzati said...

sperti biasa shbt sy.,terbaek.!

[tigt kat ank2 buah di pj,mga2 mrk istiqmah n dpmudahkan sgl urusan]

Mr AnOnymOUs said...

>>Nur riang

ahlan2...silakan join, mmg nk suruh simple2 je n tpulang tjuk pe pun:) syukran

Mr AnOnymOUs said...

>>sI

huhu xdenyer...shbt sy 2 lg mntp!

insyaAllah smoga mrka sume istiqamah & drhmatinya...n kita jga kt kg nie:)

~eZmALiZa~ said...

salam ramadhan. semoga ramadhan kali ini lebih membawa keberkatan kepada anda sekeluarga. insyaALLAH :)

EjAt_mU89 said...

nice blog..
follow here

Mr AnOnymOUs said...

>>~eZmAliZa

insyaAllah..sma2 la kta:)

Mr AnOnymOUs said...

>>EjAt-mU89

besa2 ja jat...thankz

zaty luvlianncezzz said...

wowo cm beshhh e. nk join, jap pk idea :)


S a l a m r a m a d h a n~
Jum hayati di sini (^o^)
balik KAMPUNG!!

Mr AnOnymOUs said...

>>Zaty

huhu join la:)

he is kapten kakak said...

:) aku akn selalu bace blog kau . insyaALLAH

Mr AnOnymOUs said...

>>kapten kakak

singgah2:) tengs...

Anaa said...

AsSalam
tumpang lalu jap.. :)

insyaAllah nak join jugak... ni mcam wordless wednesday tu eh, tapi gambo2 bersifat mengajak kepada kebaikan .. okay, lepas ni kena alert.. :)

Mr AnOnymOUs said...

>>Anaa

that right:) join la yer...tima ksih

mira said...

Maaf lmbat join. :D

http://mylifemira.blogspot.com/2011/08/silent-daie-malam-lailatul-qadar.html

Mr AnOnymOUs said...

>>Mira

tima ksh mira... waa mkin nice blog dya...

pengemis Cinta~ said...

Assalamualaikum.

wa,bagus neh.tak payah cakap banyak;)
insyaAllah pc join, semoga Allah redha.amin..

Mr AnOnymOUs said...

>>PC

tima kasih_^) org bley buat WW, kita muslim kna la lawan gk:) insyaAllah...

fieha said...

nk tanya..just letak tajuk silent daie, xperlu letak header awk ke?

pengemis Cinta~ said...

salam..

pc join ya..hentah betul ke tak konsepnya.syukran;)semoga Allah redha.amin.

http://cintasipengemis.blogspot.com/2011/08/silent-daie-kembalilah.html

Ibnu Bakri said...

assalamu,alaikum,,nice,,sangat sokong,,konsep dakwah itu luas,,barakAllahu fik

Mr AnOnymOUs said...

>>PC
syukran_^) dah g bce dah..

Mr AnOnymOUs said...

>>fieha

xperlu lah..just tjuk jer.. ssh2 je nk kna copy header plak..huhu dah la header xlawa

Mr AnOnymOUs said...

>>Ibnu Bakri
syukran_^)

fieha said...

salam Mr AnO..
sy dh join..tp simple je :)

http://fieha88.blogspot.com/2011/08/silent-daie-itulah-hati.html

Mr AnOnymOUs said...

>>fieha

thanks:)