::.Important.::

::.sudi-Sudilah Follow_^).::

Tuesday, 18 October 2011

.::Hati::.

Assalamualaikum dan salam Sejahtera buat semua bloggers.. Kalam Bismillah Mr AnO mulakan untuk kali nie.. lama betul tak jumpa korang kan?huhu first n formost, Mr AnO nak mintak maaf sebab lama tak pandang laman sesawang tinta nie..bukanlah busy sangat pun tapi tak sempat nak tengok n update..maaf, insyaAllah lepas nie akan terus update.. traffic pun dah low kan:)

Setelah lama tak update nie, bila sedih jer Mr AnO akan tengok blog nie..huhu tak tahu nape, automatik kot...

Untuk kali nie, Mr AnO nak ajak saudara serta saudari kat luar sana untuk kita sama2 menghayati 1 ayat Allah dari Al Quran Al-Karim, surah

Firman Allah: Apakah kamu mengira akan masuk ke dalam syurga sedangkan kepada kamu belum datang penderitaan sebagai¬mana yang dideritai orang-orang terdahulu daripada kamu, iaitu mereka ditimpa kesengsaraan, kemelaratan dan kegoncangan, sehingga Rasul dan orang-orang yang beriman bersamanya merintih: “Bilakah datangnya pertolongan Allah?”
(Surah al-Baqarah: 214)

Mr AnO teramat yakin, tak ada apa yang kita semua inginkan selain rahmat dan redha Allah. 2 nikmat terbesar nie tak mungkin kita akan dapat selagi mana kita tak diuji dan kita tak merasai bebanan kesusahan atau kepayahan..

Jom kita renung sejenak bagaimana kehidupan Nabi Muhammad Pemimpin agung dunia..jalan hidup baginda tak pernah dibentang dengan permaidani kuning, dan tak pula dilayan dengan kenikmatan dunia. Cabaran serta Mehnah dalam berjuang semata-mata untuk memastikan Islam itu terus tegak di atas muka bumi ini.. nah! lihatlah, sehingga kini..Islam itu masih lagi mekar di dunia nie..inilah nikmat ujian...

Di saat kita diuji, jangan mudah kita melenting dan terus berburuk sangka pada Allah. sebaliknya, cubalah untuk bermuhasabah diri, kenali diri dan lihatlah ke dalam hati kita..apakah punca atau penyebab Allah turunkan ujian pada kita. Adakah untuk menguji atau menghina kita?? nauzubillah...

nape Mr AnO tetiba cakap tentang nie ek?? dah la lama tak update tetiba nak berceramah pulak kan?? tak de lah, cuma kita sebagai manusia takkan pernah dapat lari dari ujian..so Mr AnO nak ajak kita sama2 mengenali dan mengimbau kembali hati kita, kerna di situlah letakkan processor jasad kita. jika baik hati, maka baiklah selainnya. bertepatan dengan 1 hadis dari Hadis Riwayat Bukhari & Muslim:

"Ingat! sesungguhnya dalam jasad manusia ada segumpal darah, jika baik, baiklah jasad seluruhnya. Jika rosak, maka rosaklah seluruhnya. ingat! itulah hati"

semoga, muhasabah kita dapat membawa kita mengenal diri sebagai hamba dan mengenal kepada siapa kita perhambakan..._^)

maaf andai ada dari pembaca yang tak suka atau tak puas hati dengan entry nie, cuma Mr AnO nak kembali update blog seperti dulu..dan nak keep ng korang semua.. Kar Ucu, Syuda, HF dan lain lagi...

 tunggu next entry yer:)

Salam Bahagia dari Mr AnO_^)

4 comments:

fieha said...

jagalah hati jgn kau kotori..jagalah hati cahaya hidup ini..baca entry ni ingt bait2 lirik lagu jagalah hati..semoga hati2 kita terpelihara olehNya..amin

cik nurussalwa said...

jaga hati.. jaga hati.. jaga hati..
yosh!
:)

Mr AnOnymOUs said...

>>fieha
hehe tringat ek..nyanyi.. tima ksh

Mr AnOnymOUs said...

>>cik nurussalwa

insyaAllah_^)