::.Important.::

::.sudi-Sudilah Follow_^).::

Thursday, 28 April 2011

::.Email 1Malaysia..Tinggalkan pendapat anda_^).::

Assalamualaikum dan selamat malam buat readers yg dihormati sekalian...pe kabar?sihatkah? arap2nya sehat dan tidur lena malam nie...Mr AnOnymOus nak ketuk mimpi u all semua boley?? teruskan membaca yer...
Hari nie, aku nak membangkitkan 1 isu yang baru saja diumumkan oleh PM kita, Dato` Najib Abd Razak berkenaan email 1Malaysia...korang dah tahu belom?? sebelum tue, tahniah dan terima kasih kepada dato` PM kita kerna dapat idea untuk buat projek nie...cuma...hmmm???
okeh, meh nak story sikit... Emel 1Malaysia nie akan diberikan pada semua rakyat Malaysia yg berumur 18tahun dan keatas dan projek ini ditanggung oleh swasta tanpa menyentuh langsung dana dari kerajaan..lagi...projek email 1Malaysia nie adalah salah satu daripada 7 Projek Transformasi Ekonomi(ETP) dan dengan matlamat untuk memudahkan rakyat Malaysia berhubung dengan pihak kerajaan dan senang untuk rakyat mengupdate tentang apa yg berlaku di negara kita nie..opppps! 1 lupa paling penting, dana untuk projek nie adalah sebanyak Ringgit Malaysia 50JUTA!! nielah sikit sebanyak pasal projek email 1Malaysia nie...
Apa yg Mr AnOnymOUs nak keutarakan adalah berkenaan dana dan ke'efektifan' projek nie kepada rakyat Malaysia..ye lah, kita tak dapat nak jangka masa depan cuma kita membuat 1prediction awal..sebut pasal dana, agak terkejut kerana menggunakan jumlah yang agak besar sebenarnya..lebih baik kita guna saja free email dari yahoo! Gmail dan yang lain2 lagi..dengan dana 50juta tue, aku rasa lebih baik kalau disalurkan kepada setiap kerajaan negeri untuk menaik tarafkan instrastruktur IT di negeri masing2, beri pendedahan awal kepada masyarakat tentang IT nie...cuma pendapat dr Mr AnO lah..mungkin 'mereka' lebih mengetahui tentang duit tue..
Kebetulan, Mr AnOnymOUs sendiri berada dalam career nie..apa yang aku tengok, tak semua masyarakat sekarang tahu menggunakan kelebihan IT yang kita ada sekarang..jika email 1 Malaysia nie dilaksanakan, adakah semua akan menyertainya??sama2 kita fikirkan..
Dan perkara terakhir yang Mr AnO nak ketengahkan mengenai security email yang diberikan..even yahoo n gmail pun boleh terbocor, inikan pula sesuatu yang kita dapat free beserta id pula..fikirkanlah!

So, Mr AnOnymOUs rasa setakat nie saja nak berceloteh, InsyaAllah, MR anO akan bukak ruang comment post nie, untuk readers semua menyampaikan idea tentang projek nie. korang boley tinggalkan comment di sini dan kita bukaklah perbincangan sihat untuk masa depan kita_^).wwaaaah...

Adakah ANDA setuju email 1MALAYSIA dilaksanakan??adakah wajar dengan dana itu?? hidup nie ada yang betul dan ada yang salah, sama2 kita renungkan.....tinggalkan comment anda dan sama2 kita fikirkan..sokonglah kebenaran, kerana sinarislam itu akan memenangkan kebenaran!!_^) assalamualaikum...

p/s: maaf penggunaan 'aku' kepada readers yg dihormati_^)

11 comments:

It`s all about your mind! said...

jom mulakan perkongsian sihat..._^) semoga usaha nie dapat membuka minda kita..bukanlah mencari kesalahan sesiapa.. berfikir mematangkan diri:)
salam dari Mr AnOnymOUs...

BaTu^NiSaN said...

dripada beri email [ercuma lebih baik kasi internet percuma.. lagi bagus.. adakah rata2 rakyat malaysia inie celik IT? klo yg tinggal di pendalaman tu. agak2 cmner dia orng nak guna email? reti ker?

It`s all about your mind! said...

yups batu nisa...stuju2..lebih baik sediakan byk tempat yg ada wifi dr bg emel kt kita..aku pun dh ada 3..hehe:)

Izzati Hashim said...

No need. Hanya membazir duit, RM50 juta tu blh simpan utk tabung kecemasan. Mcm yg berlaku revolusi di bumi Mesir hari tu, RM50 juta semua kos.

Lagipun, byk kot email free yg ada. Haih -.-

kata tak cukup duit, tapi ni ada je duit. Kan lagi baik digunakan utk benda yg lagi penting?

oh Malaysia tanah tercinta (=

AL-QASSAM said...

Saya tidak setuju: Membazir duit rakyat.

Salam Perjuangan:

blog anda bermanfaat: Anda boleh buat sedikit perubahan di site follow.

ikuti tutorial di sini:

Pasang links blog

It`s all about your mind! said...

>>izzati hashim..bg awk, RM50juta 2 lebih baik disumbangkan ke mana? dana pendidikan?kebajikan?o bidang lain?

thankz atas perkongsian pendapat_^)

>>AL-QASSAM..Mr AnO dah buat tutorial yg nta suruh 2..thank:) nice blog nta..

thankz atas perkongsian pendapat_^)

Izzati Hashim said...

Byk. Byk benda yg blh dibuat. Saya bukan pakar ekonomi malaysia, jadi tak tahu dimana kekurangnya.

cuma mungkin dari pandangan saya sendiri, blh je nak simpan duit tu contoh utk kebajikan, ada je kan rakyat yg masih di tahap miskin.

Mungkin utk pendidikan, naik taraf sekolah-sekolah di pedalaman.

haih, nak suh senaraikan pe yg patut. Byk je ni :D

It`s all about your mind! said...

>>Izzati Hashim
Mr AnO rase, almost semua org berfikiran spt yg awk cdgkan cuma masalahnya kita bkn spa2 nk ubah bnda nie...kn? so jom sma2 kita doa bg 'mereka2' 2 sedar ckit ttg apa yg rkyt malaysia nie rasa..huhu

fahmi said...

RM 50 000 000...

bnyak 2 weiii...

kalu aku ado, nk wt gapo xthu nge emel 1Mlysia nie...

yahoo mail ado, gmail ado, emel hok uia 2 pn xguno2...

50juta kalu sipe utk PRU pn okey jgk...

@ pun macam ngan cdgn batu nisan, drpd bagi emel lbih baek sdia wifi... byngkan: org kg dpt emel free, tp xbukak pn sbb xde tenet...

SELAMATKAN MALAYSIA

It`s all about your mind! said...

haha tol gak, simpan utk PRU pun bgos.. tp aku lg ska klu bg wifi sbb aku dah xlarat nk byr bil brodband nie..hehe

ucu keyna said...

2 mnggu lpas x silap,ana watkan email baru tok anak buah ana..
tp xjdik nk wat..
dah la suh msukkan email parents..
pas 2 mtk nombo kad kredit la..ape la..
pas 2 die cas 5 posen..
cm plik jek..
x tau la ana yg salah daftar ke ape..
hehe..maaf la..lari tajuk plak..

rase x prlu kot nk bg email..
xde manfaat ape2..
mkin membebankan ade la..
skang ni mcm2 email yg ntah sape2 anta..
ishhhh..ishhh..ish..