::.Important.::

::.sudi-Sudilah Follow_^).::

creat blog

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua pengunjung. hari nie kita akan mulakan tutorial...bg sape2 yang nak try bolehlah try tapi tutorial nie hanya basic2 jer. tak ada yang advance pun sebab aku pun baru ja dalam benda2 nie..:)

Benda first..hari nie tentang macamana kita nak creat blog maybe bg anda semua dah ada blog tak kesah la tapi bg yang baru nak buat, silalah teruskan membaca yer.....

ok, before nak buat blog, u all kena pastikan u all dah ada emel sendiri, tak kisah lah emel yahoo! or gmail. sama ja, kedua2nya blog guna untuk buat blog...mula2, sila search blogger punya website...here.

mula2 masuk web site blogger tue u all mesti nampak page nie kan..so click get start there, nmpk x?? haa click!!


pastue u all akan dapat 1 form..macam biasa la, nak masuk U kena isi borang, nak buat blog pun kena jugak:)..isi2 sampai habis taw n aku nak nasihatkan, untuk password u all 2 bg ada alphabets, digit n simbol..strong sikit! ok habis step first...

nex step, u all akan dapat page macam kat bawah nie...tol x??


haa letak la nak nama apa pun kat blog u all...n jgn lupa utk check availability dulu yer...

then, u all kena pilih template utk blog u all. untuk awal2 nie, pilih ja yang biasa2 dulu sebab nanti boley lg nak tukar, nie just syarat nak buat blog ja...pastue tekan cont..

and.....jeng3, Your blog has been created! siap sudah la blog anda..then click dekat start blogging tue untuk pergi ke dashboard..click3!

ok, nie lah rupa dashboard..dashboard nie lebih krg jantung la untuk blog nie..kt sini la u all boley design, creat post, setting n bla..bla..lg la.. so sempurna la blog korang...


alhamdulillah...faham??dah cuba?? lepasnie kalu ada kawan ke sape yang mintak untuk ajarkan buat blog, u all bley la jd cikgu..hehe so slmt bebloging untuk semua..._^)



No comments: